Welkom in De Waegh!

In het hartje van Monnickendam kunt u nu genieten van diverse Mediterraanse vlees- en visgerechten!

Waegh is een oud-hollands woord voor weeghuis. Er was al een Waegh gebouw in Monnickendam in 1382, deze werd verwoest door een brand in 1666. De huidige Waegh stamt uit 1668, opgetrokken uit de restanten van zijn voorganger. De Waegh was het economisch middelpunt van de stad en had in feite twee functies: het Waegh gebouw (binnen, waar alles gewogen werd) en de Beurs (buiten onder de overkapping, waar de onderhandelingen plaatsvonden). Het gebouw was in gebruik voor het wegen en verhandelen van boter, kaas en granen. De originele balansen zijn nog een leuk detail uit die tijd.

De bovenzaal deed dienst als de vergaderruimte van de vroedschap. Deze vroedschap bestond uit een viertal burgemeesters en diverse raadsleden. Door de eeuwen heen heeft de Waegh o.a. onderdak geboden aan de schutterij en de brandweer. Tijdens WOI deed het dienst als distributiekantoor en was het tijdelijk ‘gasthuis’ voor zieken. In de 19e eeuw werd er ’s winters elke dag onder de overkapping gortepap uitgedeeld. De Monnickendammers danken hun bijnaam ’troeters’ aan deze gebeurtenis: gortepap heette namelijk ’troet’ in die tijd.

Per 1 januari 2018 is De Waegh in handen van de tweeling Boy en Jens Bosman. Zij kregen de kans om deze zaak over te nemen en hebben dat gelijk aangepakt. Vol enthousiasme en passie voor koken zetten zij de Waegh voort.

Wij verwelkomen u graag in Brasserie de Waegh!